RSS

νοητικοί χάρτες με το mindmeister

10 Μάι.
νοητικοί χάρτες με το mindmeister

Το mindmeister είναι ένα δωρεάν, web-based εργαλείο για real time συνεργασία πάνω σε νοητικούς χάρτες. Kάθε χάρτης μπορεί να διαμοιραστεί σε διάφορους χρήστες, με αποστολή email σε αυτούς (οπότε και πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο mindmeister) καθένας από τους οποίους μπορεί να τροποποιεί το περιεχόμενο του χάρτη, ενώ όλοι οι άλλοι μπορούν κατά τη στιγμή της τροποποίησης να δουν από ποιον αυτή προήλθε.

Οι κόμβοι προστίθενται και μετακινούνται με πολύ εύκολο τρόπο, αλλάζουν χρώμα, μπορούν να συνδεθούν με πολλαπλούς τρόπους μεταξύ τους, ενώ είναι δυνατόν να προστεθούν σε αυτούς links, είτε προς εξωτερικά urls, είτε προς άλλους κόμβους, σύμβολα, σημειώσεις και συνημμένα αρχεία διαφόρων τύπων, μέσω upload, τα οποία προσφέρονται στη συνέχεια για download, ενώ αν είναι αρχεία εικόνων προβάλονται επιπλέον και τοπικά. Επίσης, στους κόμβους μπορούν να ενσωματωθούν εικόνες, μέσω upload, με χρήση του url τους, μέσω ενσωματωμένης αναζήτησης στο google, ή από την (περιορισμένη) βιβλιοθήκη του mindmeister, ενώ κάθε κόμβος είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως στόχος προς υλοποίηση και να τεθούν γι αυτόν στοιχεία όπως προτεραιότητα, χρονική διάρκεια διεκπεραίωσης, ημερομηνία προθεσμίας, όνομα ατόμου που το ανέλαβε και κατάσταση ολοκλήρωσης (τα οποία επίσης εμφανίζονται στο χάρτη).

Επιπλέον, είναι δυνατή η αναζήτηση πληροφοριών με βάση τον τίτλο του επιλεγμένου κάθε φορά κόμβου, στο wikipedia, στο google και στο del.icio.us.

Παράλληλα με τη συνεργατική τροποποίηση του χάρτη, μπορεί να υπάρξει real time συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, μέσω chat, αλλά και ΙΜ μεταξύ συγκεκριμένων ατόμων, στα οποία η διάκριση των ατόμων γίνεται με χρώματα, ενώ σημαντική λειτουργία

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι υποστηρίζεται αναπαραγωγή όλου του ιστορικού των αναθεωρήσεων, με δυνατότητα πλοήγησης σε όποιο σημείο επιθυμεί ο χρήστης και με διάκριση αυτών που έκαναν τις αλλαγές μέσω των χρωμάτων και των ονομάτων τους.

Οι χάρτες μπορεί να είναι ιδιωτικοί ή δημόσιοι, για προβολή από όλους σε url που δίνεται, ενω είναι δυνατόν να οριστεί αν θα επιτρέπεται η αντιγραφή και εξαγωγή τους, η/και τροποποίησή τους για όλους. Επιπλέον, είναι δυνατόν να δοθεί σε ένα χάρτη κάποιο password, για έλεγχο στην πρόσβαση. Κατά την προβολή των χαρτών, οι κόμβοι μπορούν να αναπτύσσονται και να συμπτύσσονται, ενώ είναι δυνατό το zoom in/out και η μετακίνηση του χάρτη. Επιπλέον, οι χάρτες, κατά την προβολή τους μπορούν να αξιολογηθούν

Πέρα από τη δυνατότητα δημοσίευσης στο internet, οι χάρτες μπορούν να εκτυπωθούν και να εξαχθούν σε μορφή αρχείων νοητικών χαρτών για το mindmeister, to freemind και το mindmanager, σε αρχείο εικόνας pdf ή gif, ενώ επίσης είναι δυνατόν το κείμενο των κόμβων να εξαχθεί σε μορφή rtf αρχείου (τα αντίστοιχα αρχεία, αλλά txt αντί rtf, μπορούν να εισαχθούν στο λογαριασμό σου, προκειμένου να τροποποιηθούν στο mindmeister)

Μειονεκτήματα: ο κώδικας που δίνει για ενσωμάτωση σε ιστοσελίδα βασίζεται σε iframe και δε μπορεί να γίνει δεκτός σε wordpress, ενώ επιπλέον, στο δωρεάν λογαριασμό υπάρχουν διαφημίσεις

http://www.mindmeister.com/

ο χάρτης υπάρχει εδώ

 
Σχολιάστε

Posted by στο 10 Μαΐου 2011 σε εργαλεία mindmapping

 

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε