RSS

νοητικοί χάρτες με το mindomo

10 Μάι.
νοητικοί χάρτες με το mindomo

To mindomo είναι ένα δωρεάν web-based εργαλείο που υποστηρίζει την πραγματικού χρόνου συνεργασία για τη δημιουργία πολυμεσικών νοητικών χαρτών. Κάθε χάρτης μπορεί να διαμοιραστεί από το δημιουργό του σε άλλους χρήστες, με αποστολή email σε αυτούς (οπότε και αυτοί θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο mindomo για να αποκτήσουν πρόσβαση στο χάρτη). Όλοι όσοι διαμοιράζονται το χάρτη μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις του περιεχομένου του, οι ιδιότητές του όμως μπορούν να αλλάξουν μόνο από αυτόν που τον δημιούργησε.

Οι κόμβοι προστίθενται και μετακινούνται με ιδιαίτερα εύκολο τρόπο, αλλάζουν σχήμα και χρώμα, μπορούν να συνδεθούν με πολλαπλούς τρόπους μεταξύ τους, ενώ είναι δυνατόν να προστεθεί σε αυτούς πολυμεσικό υλικό, όπως βίντεο (μέσω ενσωματωμένης αναζήτησης στο youtube, ή μέσω επικόλλησης του url κάποιου video), εικόνες (από τη βιβλιοθήκη του mindomo, με upload, με επικόλληση του url της εικόνας ή με ενσωματωμένη αναζήτηση στο flickr, στο wikipedia και στο google) και ήχος με επικόλληση του url ενός αρχείου ήχου. Επιπλέον, σε κάθε κόμβο μπορούν να προστεθούν σημειώσεις, σύμβολα και links, είτε προς εξωτερικά ulrs, είτε προς άλλους χάρτες, είτε προς άλλους κόμβους του ίδιου χάρτη, ενώ κάθε κόμβος είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως στόχος/εργασία προς υλοποίηση και να τεθούν γι αυτόν στοιχεία όπως προτεραιότητα, χρονική διάρκεια διεκπεραίωσης, ημερομηνία αρχής και τέλους και κατάσταση ολοκλήρωσης (τα οποία επίσης συμβολίζονται στο χάρτη). Τέλος, κάθε κόμβος μπορεί να οριοθετηθεί μαζί με τα παιδιά του σε ένα ξεχωριστό κουτί, επίσης τροποποιήσιμο στην εμφάνιση.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να αξιολογήσουν κάθε κόμβο/topic μέσω like/dislike και να προσθέσουν σχόλια για αυτόν, στοιχεία που επίσης αποτυπώνονται συμβολικά στο χάρτη, ενώ επιπλέον, μπορεί να υπάρξει real time συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων, μέσω chat στο οποίο διακρίνονται με χρώματα.

Σημαντική λειτουργία που υποστηρίζεται είναι και το γεγονός ότι μπορείς να παρακολουθήσεις όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν γίνει είτε συνολικά στο χάρτη, είτε σε συγκεκριμένο κόμβο, από όλους τους συμμετέχοντες, ή από κάποιον συγκεκριμένο.

Οι χάρτες μπορούν να αποθηκευτούν είτε ως ιδιωτικοί (για προβολή και τροποποίηση μόνο από όσους τους διαμοιράζονται), είτε ως δημόσιοι, για προβολή από όλους, αναζήτηση στο site του mindomo και δυνατότητα embed σε κάποια ιστοσελίδα, με δυνατότητα επιλογών για τα στοιχεία που θα εμφανίζονται.

Κατά την προβολή των χαρτών, οι κόμβοι μπορούν να αναπτύσσονται και να συμπτύσσονται όπως επιθυμεί ο χρήστης, τόσο μεμονομένα, όσο και ομαδικά, κατά επίπεδο, ενώ είναι δυνατό το zoom in/out και η μετακίνηση του χάρτη. Επιπλέον, οι χάρτες, κατά την προβολή τους μπορούν να αξιολογηθούν.

Πέρα από τη δυνατότητα δημοσίευσης στο internet, οι χάρτες μπορούν να εκτυπωθούν και να εξαχθούν σε μορφή εικόνας, ενώ επίσης είναι δυνατόν το κείμενο των κόμβων να εξαχθεί σε μορφή txt αρχείου

Τέλος, υπάρχει διαθέσιμη και desktop εκδοχή του mindomo, που επιτρέπει την offline εργασία πάνω στους νοητικούς χάρτες και χαρακτηρίζεται από την ίδια ακριβώς σχεδίαση και λειτουργικότητα.

Μειονέκτημα: ο κώδικας στο embed θέλει μια μικρή παρέμβαση προκειμένου να λειτουργήσει στο wordpress.com

Ιδέες για τη χρήση του στο σχολείο:

χρήση από τους μαθητές:

  • δομημένη συνεργατική παρουσίαση ενός θέματος το οποίο κλήθηκαν προηγουμένως να διερευνήσουν
  • οργάνωση των περιεχομένων ενός άρθρου που θα γράψουν συνεργατικά. Το άρθρο δομείται σε ενότητες και για κάθε μια από αυτές μπορεί να προστεθεί κειμενικό και οπτικοακουστικό υλικό
  • οργάνωση των δραστηριοτήτων τους σε ένα project που έχουν αναλάβει και παρακολούθηση της εξέλιξής του

χρήση από τους δασκάλους:

  • δομημένη οπτική αναπαράσταση ενός θέματος που θέλουν να παρουσιάσουν
  • οργάνωση των ιδεών τους για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο μαθήματος

http://www.mindomo.com/

Σημείωση: μία παλιότερη έκδοση του mindomo, που δεν υποστηρίζει συνεργατική τροποποίηση των χαρτών και εισαγωγή βίντεο και ήχου, συμπεριλαμβάνεται στη σουίτα δημιουργικών εργαλείων της creaza http://www.creazaeducation.com/my_tools/mindomo/mindomo/

ο χάρτης σε πλήρη προβολή εδώ

 
Σχολιάστε

Posted by στο 10 Μαΐου 2011 σε εργαλεία mindmapping

 

Σχολιάστε